Esenlik çalışmalarıyla, hak savunucusu örgütlerin ve aktivistlerin esenliklerini sağlamak ve korumak için güçlenmesini amaçlıyoruz. Esenlik kavramını genişletirken; kişilerin iyi olma halleriyle ilgili bireysel çabalarının ötesinde, örgüt düzeyinde bireylerin ihtiyaçlarını gören, yapısal düzenlemelerle iyileştirilebilecek, kültürel değişime açık ve iyi olma haline etki edebilecek ilişkileri üreten, değişimleri talep eden örgütsel çabayı, bir dayanışma alanını ifade ediyoruz.
Hak savunucuları tarafından esenlik ihtiyacının ifade edilmesi ve bu halin sürdürülmesine ilişkin taleplerin “hak” olarak görülmesi, aktivizmin mücadele ve zorlanma ile eşleştiği siyasal koşullarda ihmal edilebiliyor. Bu yüzden, özellikle yaşadığımız siyasal kültürde esenliği konuşurken hak perspektifini hatırlamak ve esenlik yaklaşımını daha bütüncül bir politika alanına dönüştürmek gerektiğini savunuyoruz.
Esenlik programında, birey odaklı esenlik yaklaşımının değişmesine, daha bütüncül ve kapsayıcı yaklaşımların örgütten başlayarak kurulmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu aşamada esenlik halini bir sorumluluk olarak bireylere yükleyen yaklaşımı tekrar üretmekten kaçınıyoruz. Bireylerin üzerinde kalan ve sistemin getirdiği bir yüke dönüşen; iyi olma, beraber devam edebilme ve aktivizmi sürdürme ‘sorumluluğu’nu örgüt içinde paylaşmanın yollarını bulmak, esenliğin sürmesini destekler. Bu nedenle odağımızı “örgütsel esenlik” çalışmalarında tutuyoruz.
2022 yılında, hak savunucusu örgütlerin örgütsel esenliği gündemlerine almaları ve esenlik politikası oluşturmaları hedefiyle 8 örgütle Çevrimiçi Örgütsel Esenlik Atölyelerinde biraraya geldik. Esenlikle ilgili temel bilgiler ve bütünlükçü bir esenlik yaklaşımı için örgütlerin yaptığı bağzı çalışmalardan örneklerin yer aldığı Örgütsel Esenlik El kitabını yayınladık.
Bilgiyi yaygınlaştırmak için örgütsel esenlik alanında araştırma yapmaya, kaynak üretmeye, örgütlerin esenlik politikaları oluşturabilmesi için atölyeler yapıya devam ediyoruz.
- bir esenlik politika taslağımız var. ateşi fitilledik 🙂 kendimi daha güvende ve esen hissedeceğim bir örgütlenme için birlikte sorumluluk almış hissediyorum.
- Esenliğimi arttırabileceğim çok farklı alanlar olduğunu gördüm. Bununla birlikte örgütümde bunu sağlayabileceğimize olan inancım da yükseldi ve bu örgütlenme pratiği içerisinde kendimi iyi hissetmeme katkı sağladı.
