Şiddetsizlik çalışmaları, Şiddetsizlik Merkezi’nin şiddetsiz kampanya, şiddetsiz eylem gibi çalışmalarını içinde bulunduruyor. Şiddetsizlik çalışmalarıyla hak savunucusu örgütlerin ve aktivistlerin şiddetsizliği etkin bir şekilde kullanmalarını hedefliyoruz. Hak savunucusu örgüt ve aktivistlerin şiddetsiz kampanya planlayabilme becerilerini geliştirmek, şiddetsiz yöntem ve araçları tanımaları için çalışıyoruz.
Şiddetsiz kampanyanın ne olduğunu kısa ve anlaşılır şekilde göstermek amacıyla Toplumsal Değişim için Şiddetsiz Kampanya El Kitabı’nı hazırladık. Şiddetsiz kampanyanın pek çok alanda duyduğumuz diğer kampanyalardan farkını, güce farklı bir bakışın şiddetsiz kampanyadaki yerini, pek çoğumuzun aşina olduğu kampanya planlama araçlarını şiddetsiz kampanya planlarken nasıl kullanabileceğimizi anlattık. Şiddetsizlik alanında Türkçeye çevirdiğimiz ve ürettiğimiz diğer kaynaklara ulaşmak için kütüphaneyi ziyaret edebilirsiniz.
Hak savunucusu örgütler ve aktivistlerin şiddetsiz kampanya planlaması ve şiddetsizlik kaslarını geliştirmesi amacıyla, 2023 yılında 55 hak savunucusu ile şiddetsiz kampanya antrenmanı gerçekleştirdik.
Şiddetsiz eylemleri görünür kılmak için, 1950-2017 yılları arasında Türkiye’de yapılan şiddetsiz eylemleri içeren şiddetsiz eylem veri tabanını oluşturduk. Bu veri tabanı çalışması hayatımızın çeşitli alanlarına ilişkin farklı gruplar tarafından farklı örgütlenme biçimleri ve farklı amaçlarla gerçekleştirilen eylemlerden yaptığımız bir derleme. Burada şimdilik çevre, savaş karşıtı ve kadın hareketinin yaptığı eylemlere dair sınırlı sayıdaki veriler yer verebildik. Çalışmamız henüz tamamlanmış değil. Dahası, her geçen gün yeni eylemlere tanıklık ettiğimiz, duyduğumuz, haberdar olduğumuz için tamamlanması mümkün de değil. Bu nedenle oluşturmuş olduğumuz veri tabanının yaşayan, gelişen bir kaynak olmasını hedefliyoruz.
Şiddetsizlik çalışmaları kapsamında bilgiyi yaygınlaştırmak için şiddetsizlik alanında araştırma yapmaya, kaynak üretmeye, örgütlerin ve aktivistlerin şiddetsizliği etkin bir şekilde kullanabilmeleleri için atölyeler yapıya devam ediyoruz.
Sorun ağacı temellendirme, taktikler, swot analizi, birlikte çalışma ve üretme pratikleri en çok güçlendiğim başlıklar. Sorunun en temelinden nedenlerinden ve güçlü zayıf yanlarından bir bütüne varmanın ve birçok fikir ile bir üretime geçmenin nasıl şiddetsiz oluşturulacağı/ oluşacağı ile ilgili güçlenmemi sağladı.