Farklılıklarımızla birlikte yaşayabilmek için dünyayı değiştirmek üzere çıktığımız yolda, biz farklılıklarımızla bir arada kalabiliyor muyuz? Çatışmalardan kaçmak mümkün mü? Kişilerarası çatışkılarımız bizi zayıflatır mı yoksa çatışkılarımızı çözümlemeye çalışmakla mı güçleniriz? Karşı durduğumuz heteronormatif, ikili cinsiyeti dayatan, patriyarkal ve de üstüne kapitalist dünyanın dayattığı, içselleştirdiğimiz, normalleşmiş dev madilikler, gökkuşağının altında da çatışkılarımızı çözmeyi zorlaştırıyor olabilir. Kurtulmuş lubun var mı ki?
Bu ay ki atölyemizde Ceza Infaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Beyoğlu İstanbul’dan Nurşen Gezer ve Mustafa Eren ve Öğretim Görevlisi İpek Özel’le tutuklu öğrenciler durumunu konuşacağız ve yaratıcı bir kampanyanın yollarını arayacağız. Aklınızın karamsarlığını, iradenizin iyimserliğini de alıp gelin!
Genç, yaşlı, orta yaşlı… x, y, z kuşakları… kimleri tarifler? Bu kavramların nesnel tanımları var mı, yoksa bunlar toplumsal bir kurgudan mı ibaret? Günlük hayatımızda çokça kullandığımız “o giderken ben dönüyordum; yaş yetmiş iş bitmiş; aklı bir karış havada; bir ayağı çukurda…” ve buna benzer söylemler zihnimizde bir resim oluşturur.
Şiddetsizlik Merkezi ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, müzikseverleri şiddete karşı bir araya gelmeye ve müziğin birleştirici ruhuyla değişimi başlatmaya çağırıyor. Yerli bağımsız müzik sahnemizin köklü gruplarından Kim Ki O, farklı hislere açılan melodileri ve yüksek enerjili performansıyla Ah! Kosmos ve sahil kasabalarından, kayıp fotoğraflardan, kaybolmamış dostlardan bahseden şarkılarıyla Kalben, 9 Mayıs Çarşamba akşamı Değişim Müzikle Başlar gecesinde Babylon‘da sahnede olacak.
On ikinci buluşmamızda Hrant Dink Vakfı’ndan Gamze Tosun ve Funda Tekin ile birlikte nefret söylemini ve mücadele yöntemlerini konuşup, tartışacağız. Yazılı basında ve gündelik dilde kullanılan hangi ifadeler belirli kimliklere yönelik önyargıları pekiştirir? Bir haberin başlığı, spot cümlesi, görseli ve içeriğiyle oluşturduğu çerçeve, ayrımcılığı nasıl besler?
On birinci buluşmamızda Şiddetsizlik Merkezi’nden Hilal Demir ile birlikte çatışma kavramını inceleyip, bireysel çatışmalarda çatışma çözümü yaklaşımlarıyla ilgili deneyimlerimizi konuşup, tartışacağız. Çatışkılar / çatışmalar farklılıklarımızdan doğar – ihtiyaçlarımız, değerlerimiz ve motivasyonlarımızdaki farklılıklardan…
Onuncu buluşmamızda, Şiddetsizlik Merkezi'nden Tolga Kızılay ve Hülya Üçpınar, Türkiye'de şiddetsiz eylemlerin tarihini, çeşitliliğini ve yaratıcılığını gösteren yeni "Şiddetsiz Eylemler Veritabanı"nı bizlere tanıtacak.
Dokuzuncu buluşmamızda bir şiddetsizlik biçimi olarak veganlığı ele alıyoruz! Bu ayki konuşmacılarımız, Hayvan Hakları İzleme Komitesi - HAKİM'den Burak Özgüner ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nden vegan aktivist Özge Özgüner. Bir beslenme tercihi olmanın ötesinde veganlığın türlerarası ilişkilere ve bu ilişkilerde şiddetsizliğe yaklaşımını konuşmak üzere sizi de aramızda görmek isteriz. Aklınızın karamsarlığını, iradenizin iyimserliğini de alıp gelin!
Nisan 2015'den beri şiddetsizlik alanında çalışmalar yaparak şiddetsiz bir dünyayı mümkün kılmaya çalışıyoruz. Eğitim, atölye ve kaynak üretimleriyle şiddetsizliği yaygınlaştırma çalışmalarımızı devam ettirebilmek için 22 Aralık Cuma akşamı Muaf Kadıköy'de sizleri dayanışmaya, birlikte olmaya ve müzikle şiddetsiz hayalimizi yaşamaya davet ediyoruz!