Search
Close this search box.

Şiddetsiz Örgütlenme

Şiddetsiz örgütlenme çalışmalarıyla hak savunucularının birlikte hareket edebilme (örgütlenme) kapasitelerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Hayalini kurduğumuz şiddetsiz dünyayı örgütlenme süreçlerinde inşa etmenin yol ve yöntemlerini arıyor ve paylaşıyoruz. Öğütlerin bir arada durma becerilerini geliştirmesine yönelik şiddetsiz yöntem ve araçları kullanmaları için çalışıyoruz.

Şiddetsiz örgütlenme çalışmaları kapsamında, Konsensüs yönteminin değerlerini, ilkelerini ve uygulamada işe yaramasını sağlayacak ipuçları ve önerileri sunan Konsensüsle Karar Alma: Aktivist Gruplar, Kooperatifler Ve Topluluklar İçin Konsensüsle Karar Alma Rehberini Türkçeye çevirdik. Örgütlerin kendi iç çalışmalarına katkı sunması, şiddetsiz geri bildirim üzerine birlikte düşünmeleri ve tartışmalarına destek sunması amacıyla Sivil Toplum Örgütlerinde Şiddetsiz Geri Bildirim Broşürünü hazırladık. Şiddetsiz örgütlenme alanında Türkçeye çevirdiğimiz ve ürettiğimiz diğer kaynaklara ulaşmak için kütüphaneyi ziyaret edebilirsiniz.

Şiddetsiz örgütlenmeyi yaygınlaştırmak, örgütlerle şiddetsiz örgütlenme için yapabileceklerimizi konuşmak, şiddetsiz yöntem ve araçları keşfetmek için hak savunucusu örgütlere yönelik Şiddetsiz Örgütlenme Atölyeleri gerçekleştiriyoruz. Bu atölyelerde bugüne dek; şiddetsizlik, şiddetsiz örgütlenme, karar alma, konsensüs, güç, çatışma çözümleme, örgüt kültürü, grup dinamikleri konularına odaklandık. 2020-2022 yılları arasında yaptığımız atölye serilerine 285 kişi katıldı.

Örgütlerin birlikte hareket edebilme kapasitesini geliştirmek için örgüt içi çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Şiddetsiz örgütlenme çalışmaları kapsamında yaptığımız atölyelere 2023 yılı sonuna dek 1583 kişiye ulaştık.

Bilgiyi yaygınlaştırmak için şiddetsiz örgütlenme alanında araştırma yapmaya, kaynak üretmeye, örgütlerin ve aktivistlerin şiddetsizliği etkin bir şekilde kullanabilmeleleri için atölyeler yapıya devam ediyoruz.

Hem de atölyeyi tamamlayan herkesin bireysel olarak olumlu yönde değişiklik yaşadığını ve daha etkili iletişim becerileri edindiğini, bu sayede de örgüt olarak kendi aramızdaki ve dışarıya karşı yaşadığımız çatışmaları daha basit çözüme ulaştırabileceğimizi düşünüyorum.

Bu görsel beyaz arka fon üzerine tasarlanmış bir grafik tasarım. Tasarımda içe içe geçirilmiş 5 adet insan figürü bulunuyor. Tasarımda figürlerin göğüs kısmı ve kafa kısmı tasarlanmış. Göğüs görünümleri oval şeklinin biraz bozulmuş hali olarak tasarlanmış. Figürlerin iki tanesinin gövdesi yeşil, bir tanesinin gövdesi mor, iki tanesinin gövdesi turuncu renginde tasarlanmış. Kafa tasarımlarının iki tanesi mor, bir tanesi açık yeşil, bir tanesi daha koyu yeşil, bir tanesi de turuncu renkli oluşturulmuş.