Şiddetsizlik Nedir?

Görsel gül kurusu rengi üzerine bir grafik tasarımı. İleriye tutulmuş gibi yukarıya bakan namlusu düğümlenmiş bir tabanca.

Şiddetsizlik; şiddetsiz tutum, davranış veya yaşam biçimlerini kapsayan şiddetin kullanılmadığı durumu tarif eden bir yöntemdir. Anlam tarihinde kendine en çok şiddetsiz eylem, şiddetsiz direniş gibi politik mücadelelerin tanımlanmasında yer bulmuştur. Bununla birlikte şiddetsizliğe  felsefi, inançsal  ya da ilkesel temellerden yola çıkarak farklı anlamlar yüklenmiştir.  Bu çeşitlilikten yola çıkarak şiddetsizliği tanımlayabilmek ancak hedefine aldığı şiddeti tanımlamakla mümkün olacaktır.

Şiddet, Johan Galtung’a göre üç farklı türde kendini gösterir. Bunlar doğrudan, yapısal ve kültürel şiddettir. Doğrudan şiddet; fiziksel ve duygusal şiddet gibi hedefi doğrudan belli olan şiddet türüdür. Yapısal şiddet; cinsiyet eşitsizliği, ekonomik eşitsizlik ya da ırkçılık gibi yapıların eksikliğinden ya da tercihinden kaynaklanan sistemsel şiddet türüdür. Kültürel şiddet ise bu iki şiddete olan kabulü arttıran her tür kültürel gerekçe olarak tanımlanır. Çocukların tabanca ile oynaması, cinsiyetçi özdeyişler kültürel şiddetin örnekleridir.

Şiddetsizliğe, Galtung’un tanımladığı şiddet türlerinden baktığımızda şiddetsizliğin başta kültürel ve yapısal olmak üzere üç şiddet türünü de hedefe aldığını görürüz. Bunu hak mücadelesi veren örgütler üzerinden şu formül ile açıklayabiliriz:

 

şiddetsizlik = şiddetsiz örgütlenme +  şiddetsiz eylem

Şiddetsiz eylem, doğrudan şiddetin olmadığı eylem türü iken, şiddetsiz örgütlenme üç şiddet türünün olmadığı örgüt olarak tanımlanır. Yapısal ve kültürel şiddetin yerleşikliği bize şiddetsizliğin bugünden yarına bir süreç olmadığını da gösterir. Bu sebeple şiddetsizliği varılması gereken yerden ziyade kişisel ve örgütsel bir yol olarak görüyoruz. İçinde yaşanılan dünyanın şiddetle sarmaladığı insanlar olarak şiddetsizliği, bizi çevreleyen şiddete rağmen şiddeti kullanmama mücadelesi olarak tanımlıyoruz.

Bu görsel bir grafik tasarım. Görselin zemini mor renkli kenarları ise turuncu renkli. Tasarımın en üst kısmında sarı renkli 'Aktif Şiddetsizlik İlkeleri' başlığı yer alıyor. Hemen altında, sol kısımda sarı renkli bir insan figürü bulunuyor. İnsan figürünün sağ eli belinde olarak çizilmiş. Sol kolu ise işaret parmağı ile kafasını gösteriyor. Kafa kısmının yarısı çizilmemiş şekilde belirtilmiş. Figürün kafasından 3 farklı ok çıkıyor. Okların birinde ingiliz anahtarı, birinde ampul, birinde makine dişlisi çizimi yer alıyor. Figürün sağ kısmında 'Amaçlara uygun araçlar seçmek' yazısı bulunuyor. Yazının altında 'Eylem ile faili ayırmak' yazısı yer alıyor. Yazının sağ kısmında sarı renkli bir insan figürü bulunuyor. İnsan figürü, sol eli çenesinde ve düşünceli olarak tasarlanmış. Figürün kafasının sol kısmından iki tane boş konuşma balonu çıkarılmış. Yazı ile figürün alt kısmında tekrar sarı renkli bir figür bulunuyor. Figür, kolları bağlı şekilde tasarlanmış. Kafasının üstünde, daha küçük ve birden fazla insan figürü bulunuyor. Figürün sağ tarafında 'Kapsayıcı çözümler aramak' yazısı yer alıyor. Yazının hemen altında ' Misillemeyi de kaçınmayı da reddetmek' yazısı bulunuyor. Yazının sağ kısmında tekrar sarı renkli bir figür bulunuyor. Figürün sağ eli kalbinin üzerinde duruyor. Kafasının çevresinden 4 baloncuk çıkarılmış ve içinde su damlası, ateş, kalp gibi emojiler tasarlanmış. Yazı ve figürün alt kısmında tekrar sarı renkli bir figür bulunuyor. Figürün iki eli göğüsünde birleştirilmiş ve yüzü gülecek şekilde çizilmiş. Figürün sol arka tarafında bir güneş tasarımı bulunuyor. Sağ kısmında ise 'Açıklığı, şeffaflığı ve samimiyeti tercih etmek' yazısı yer alıyor. Yazının alt kısmında başka bir ilke olarak 'Öfkemizin bizi dönüştürmesine izin vermektense öfkemizi dönüştürmeye çalışmak' yazısı bulunuyor. Yazının sağ kısmında yine sarı renkli bir figür bulunuyor. Figür bir kum torbasına yumruk atarak çizilmiş. Yazı ve figürün altında tekrar sarı renkli bir figür bulunuyor. Figür, koşuyormuş gibi tasarlanmış. Figürün sağ tarafında ' İşbirliğinden çekilme gücümüzü kullanmak' yazısı yer alıyor. Figürlerin yanlarındaki yazılar beyaz renkli. Grafik tasarımın en alt kısmında, beyaz şerit bulunuyor. Şeritin üstünde 'War Resisters' International, Handbook for Nonviolent Campaigns, Second Edition 2014' yazısı yer alıyor. Grafik tasarımın en sağ alt köşesinde ve yine beyaz şeritin üstünde Şiddetsizlik Merkezi Logosu yer alıyor. Logoda bir çember içerisinde zeytin dalı bulunuyor. Zeytin dalının üst ucu çember dışına çıkmış şekilde duruyor. Logonun altında, Şiddetsizlik Merkezi yazıyor.
Paylaşın :
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

E-posta listemize kaydolun ve çalışmalarımızdan haberdar olun.